Tips tegen een droge huid

Nu de temperaturen weer zakken en de verwarming wordt opgestookt, merken velen van ons dat de huid droger aanvoelt. Wat kan je daar tegen doen? Hierbij een lijstje met tips:

  1. De huid is een spiegel van je binnenkant. Eet gezond, zodat je gaat stralen. Je bent wat je eet! En dat is letterlijk zo, want onze cellen worden gevoed met wat we eten. Daarom is het belangrijk om gezonde vetten te eten, zodat de droge huid van binnenuit wordt gevoed. Denk daarbij aan voedingsmiddelen zoals avocado, roomboter, extra vierge olijfolie en kokosolie, hennepzaad(olie), lijnzaad(olie), chiazaden, zonnebloem- en pompoenpitten en diverse ongebrande en ongezouten noten (amandel, walnoot, pecan). Let wel op dat je er niet teveel van neemt. Als voorbeeld kan je bijvoorbeeld 1 eetlepel kokos- of olijfolie en een eetlepel lijn-, hennep- of chiazaad of een handje noten nemen of een halve avocado per dag nemen. VERMIJD MARGARINE! Hier zitten veel transvetten in die niets doen voor onze cellen. Daarnaast is het rijk aan omega 6 vetzuren wat niet goed is voor je cellen.

  2. Drink voldoende! En dan bedoel ik WATER. Omdat ons lichaam voor ca. 70% uit water bestaat is het belangrijk om dit gedurende de dag aan te vullen. Drink warm of lauw water, geen koud water. Je lijf moet hard werken om het koude water om te zetten naar lichaamstemperatuur. Dat kost energie en die energie kan veel beter voor andere doeleinden worden gebruikt. Af en toe een kopje kruidenthee of één kopje koffie op een dag kan geen kwaad, maar cafeïne onttrekt vocht en dat hebben we nou juist zo hard nodig als de huid droog is.

  3. Slaap voldoende. Tijdens je slaap is je lichaam heel hard aan het werk om te herstellen. Zeker ook je huid draait overuren tijdens de nacht. Afvalstoffen worden afgevoerd en nieuwe cellen worden aangemaakt. Zorg dus voor voldoende slaap iedere nacht. Val je moeilijk in slaap? Vermijd schermen tot een uur voordat je gaat slapen, mediteer, lees een boek en gebruik een ontspannende spray op je kussen met rustgevende geuren.

  4. Houdt ruimtes gehydrateerd. De verwarming zorgt voor droge lucht. Zorg ervoor dat er voldoende vocht in de ruimte is. Dat kan je doen door bakjes water aan de verwarming te hangen (of erbij te zetten) of door een luchtbevochtiger in je kamer te zetten. Er zijn veel verschillende luchtbevochtigers van bijvoorbeeld Dyson en Philps, maar ook mooie elegante exemplaren waar je etherische oliën aan kunt toevoegen van o.a. Chi (bij ons te bestellen).

  5. Verzorg je huid iedere dag met een hydraterende crème. De rozencrème van Dr. Hauschka (eventueel in combinatie met een paar druppels gezichtsolie) is de meest rijke verzorging voor de droge huid. Voordat je de crème aanbrengt, spray de gezichtslotion op je gezicht, zodat de crème optimaal wordt opgenomen. Verwen daarnaast je huid 2x per week met het hydraterend masker. En is je huid heel droog, dan kan je het hydraterend masker ook dun aanbrengen als dagcrème en de hele dag laten zitten. 

  6. Vermijd detergenten op je huid! Zeepproducten halen talg van de huid en bij een droge huid is talg nou juist zo belangrijk om te behouden. Reinig je huid met een milde reiniging (de reinigingsmelk of crème van Dr. Hauschka zijn daarvoor goed geschikt).